Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

μπαμπά... τι είναι επανάσταση;


"μπαμπααααα τι είναι επανάσταση;"

Μεγάλη κουβέντα ανοίγεις παιδί μου... 
Είσαι και μικρό... πού να καταλάβεις!
6 χρονών έπρεπε να ρωτάς "μπαμπά τι είναι γκομενάκι;" κι εγώ να σου απαντάω ..."κάτι που σε λίγο θα σε σέρνει από τη μύτη".
Μετά εσύ θα με ρωτούσες "τι σημαίνει ...σε σέρνω από τη μύτη;" κι εγώ θα φώναζα τη μάνα σου να σε πάει για ύπνο, γιατί πέρασε η ώρα και δεν έχω κουράγιο για 3ωρο brainstorming!
Είσαι και άτυχο, γιατί γεννήθηκες και σε περίεργους καιρούς, όπου οι έννοιες μεταλλάσσονται, διαστρεβλώνονται και παρουσιάζονται από τον κάθε τυχαίο που βρίσκει λίγο χρόνο και χώρο στο σημερινό χείμαρρο της πληροφόρησης. 
Για να μην σε μπερδέψω και να πάμε και για ύπνο κάποια στιγμή, θα σου απαντήσω με λίγα και απλά λόγια (για να τα καταλάβει κι ένα 6χρονο.)
Επανάσταση που λες γιε μου... είναι σύμφωνα με τα λεξικά, 
 βίαιη ανατροπή κάποιου καθεστώτος
-η έντονη αντίδραση σε κάποια κατάσταση ...αλλά και
-η ξαφνική και βαθιά αλλαγή σε κάποιον τομέα της ζωής, μια καινοτομία που αλλάζει τα δεδομένα.
Δυστυχώς οι άνθρωποι σήμερα από όλα τα παραπάνω, έχουν συγκρατήσει μόνο τη ΒΙΑ σαν συστατικό της επανάστασης. 
Δηλαδή δέρνω κάποιον, άαααααρα........... 
έλα ρε μικρέ........ δεν προσέχεις;
Δέρνω κάποιον, άαααααρα........... ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩ!!!
Δεν κατάλαβες ε; Καλά θα σου το κάνω πιο απλό.

Επανάσταση, κατά τη γνώμη μου σήμερα στη Ελλάδα, είναι:
- να λες καλημέρα, στην οικογένεια σου, στους ανθρώπους που συναντάς και αλληλεπιδράς κάθε μέρα, ακόμα κι αν τους βλέπεις πρώτη φορά.
- να περιμένεις στην ουρά, σε οποιαδήποτε υπηρεσία-γραφείο-ταμείο-κατάστημα, χωρίς να προσπαθείς να χωθείς και να κλέψεις τη σειρά των προηγούμενων, προφασιζόμενος ότι δεν τους είδες (...και τους 17 προηγούμενους), ότι είσαι άρρωστος (απαραίτητο το κατάκοπο ύφος), ότι θα καεί το φαγητό που άφησες στο φούρνο (και ο άντρας σου, δέρνει πολύ άσχημα όταν συμβαίνει αυτό).
- να ψάχνεις 1 ώρα για να παρκάρεις, γιατί ΔΕ ΘΕΣ να κλείσεις την διάβαση των αναπήρων, που είναι δίπλα στο σπίτι σου.
- να βοηθάς τον διπλανό σου, όταν βλέπεις ότι έχει ανάγκη.
- να κόβεις αποδείξεις σε όλους χωρίς να σου το ζητάνε.
- να προσφέρεις και να αποδίδεις στη δουλειά σου, σύμφωνα με το μέγιστο των δυνατοτήτων σου και όχι ανάλογα με το πόσο αμείβεσαι (...τόσα με πληρώνουν ...για τόσα θα δουλεύω).
- να παραιτείσαι από τη δουλειά σου, όταν θεωρείς ότι δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές και εργασιακές σου προσδοκίες, και πιστεύεις ότι είσαι άξιος να βρεις κάποια καλύτερη. Αν όχι ακολούθησε την προηγούμενη συμβουλή.
- να προσφέρεις τις γνώσεις σου και τις υπηρεσίες σου, χωρίς αμοιβή, σ' αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη αλλά όχι χρήματα.
- να αρνείσαι τη δωροδοκία ή το φακελάκι, για να κάνεις αυτό, που έτσι κι αλλιώς αμείβεσαι για να κάνεις.
- να απεργείς και να αγωνίζεσαι για τα δικαιώματα του συνανθρώπου σου, και όχι μόνο όταν το πρόβλημα θίγει την τσέπη σου.
- να αντιδράς και να διαπομπεύεις όχι μόνο τους πολιτικούς που σε πρόδωσαν, αλλά και τον κάθε πολίτη "συνάνθρωπο" σου ή επιχείρηση, που σε κοροϊδεύει ή εκμεταλλεύεται την αδυναμία σου. Από το Super Market, που άλλα γράφει στο ράφι και άλλα στο ταμείο, μέχρι το γιατρό που σου ζητάει το τριχίλιαρο έξω από το χειρουργείο για να σώσει τον άνθρωπο σου.
- να κατεβαίνεις στο δρόμο, για να αγωνιστείς ενάντια στις πολιτικές και κοινωνικές παθογένειες, όταν έχεις ακόμα να χάσεις πολλά. Αν το κάνεις όταν έχεις χάσει τα πάντα, τότε απλά κάνεις ότι και τα ζωάκια στη ζούγκλα… προσπαθείς να επιβιώσεις.

Μα πάνω απ’ όλα επανάσταση είναι να παραμένεις ακέραιος και δίκαιος μέσα απ’ όλους τους πειρασμούς, να αναγνωρίζεις τα λάθη σου, να ζητάς συγγνώμη, και να βελτιώνεσαι κάθε μέρα… και αυτό να το κληρονομείς στα παιδιά σου.

Και για να καταλάβεις την αντίθεση…
Επανάσταση ΔΕΝ είναι:

- να επιτίθεσαι και να πλακώνεσαι με την "εξουσία" (γενικός όρος που χαρακτηρίζει ό,τι θα θέλαμε να έχουμε εμείς, αλλά δυστυχώς πρόλαβαν άλλοι), για το προσωπικό σου συμφέρον και μόνο… και όταν οι προσωπικές διεκδικήσεις ικανοποιηθούν, να σιχτιρίζεις τους υπόλοιπους (πρώην πλέον) "συναγωνιστές" γιατί κλείνουν τους δρόμους και δε μαζεύουν τα σκουπίδια.
- να γκρεμίζεις χωρίς να ξέρεις τι θες να χτίσεις.
- η ΒΙΑ… το ότι πλακώθηκες με τα ΜΑΤ και εισέπνευσες δακρυγόνα, δε σε χρίζει αυτομάτως επαναστάτη.
- να παίρνεις τα χρήματα των επιδοτήσεων και να τα "επενδύεις" σε εξοχικά, αυτοκίνητα, μπουζούκια και καζίνο, αντί να προσπαθείς να αναπτύξεις την επιχείρηση ή τις επαγγελματικές σου ικανότητες.
- η προσκόλληση σε δογματικές ιδεολογίες, που τσουβαλιάζουν τους ανθρώπους σε τάξεις, ράτσες, επίπεδα και τους βάζουν να σκοτώνονται μεταξύ τους για τον "απώτερο σκοπό".
- ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ αυτό:


...στην καλύτερη περίπτωση, αυτό είναι αφορμή, για να έχει το συγκεκριμένο παραπλανημένο, ψευτοεπαναστατημένο νιάτο, μεγαλύτερη επιτυχία στα γκομενάκια που σου έλεγα παραπάνω (αλλά ακόμα δεν ξέρεις τι είναι) και πολλαπλά αιτήματα φιλίας στο facebook.
Δε θα με ρωτήσεις τι είναι το facebook;
Αμάν ρε μικρέ πάλι κοιμήθηκες…;
Τσάμπα ρητόρευα τόση ώρα. Άντε να τα ξαναθυμηθώ τώρα. Θα πάω να τα γράψω στο ιστολόγιο μου.
Αλλά πριν σε πάω στο κρεβάτι σου, ξύπνα λίγο που θέλω να σου πω κάτι σημαντικό…
Μ’ ακούς;
"μπαμπά νυστάαααζωωωωω….."
Ναι αγόρι μου το ξέρω αλλά αυτό ΠΡΕΠΕΙ να το ακούσεις…
Επανάσταση ΔΕΝ είναι ο ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ… και ο κάθε βολεμένος τηλεοπτικός κανίβαλος, που τρέφει τις εμμονές μεγαλείου και την ψευτοϊδεολογία του πίσω από τα νούμερα της λαϊκίστικης ρητορείας του………………………..

"……….ροχαλητό".

ΟΚ… θα σε πάω στο κρεβατάκι σου…

Απλά… σου τα λέω όλα αυτά γιατί πιστεύω ότι η μεγαλύτερη επανάσταση, είναι η ατομική. Είναι δύσκολη, αργή και επίπονη, αλλά με σίγουρα αποτελέσματα. Όλες αυτές οι ΒΙΑΙΕΣ επαναστάσεις, που πιστεύουν ότι ο κόσμος αλλάζει μόνο με μαζικά κινήματα, ΒΙΑ και αίμα, με τρομάζουν… γιατί κανείς δεν μου εγγυάται ότι όταν πλέον θα είναι στην εξουσία και θα κάνουν λάθη (σίγουρο και αναμενόμενο γεγονός), δεν θα χρησιμοποιήσουν τις ίδιες μεθόδους για να βουλώσουν τα στόματα που θα διαμαρτύρονται τότε…

………… " ρε Ζήνων, μέχρι εδώ ακούγεσαι… άσε το παιδί να κοιμηθεί επιτέλους και έλα στο κρεβάτι!"

Καλά, καλά… έρχομαι. (επανάσταση τέλος, παντοφλίτσα και ύπνος)







4 σχόλια:

  1. Βάσει αυτών, είμαι επαναστάτης εδώ και 9 χρόνια -και σ'ευχαριστώ για την απονομή του τίτλου (όπως και σε συγχαίρω που προφανώς ακολουθείς το manual).

    Μαζική θα ήταν και μια ατομική επανάσταση πολλαπλασιασμένη εκατομμύρια φορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η επανάσταση ναι μεν έχει μια διάρκεια, αλλά όχι απαραίτητα και μια σταθερή συνέχεια! Αυτό που προτείνεις εσύ, δεν ξέρω αν λέγεται 'επανάσταση'! είναι "τρόπος ζωής"... - επαναστατικός τρόπος ζωής (έστω)... κι απαιτεί συνέχεια, συνέπεια, επιμονή, υπομονή, ανοχή...! σημαίνει αλλαγή νοοτροπίας...! χμ...!!! τι μας λες τώρα! είναι πιο εύκολο το να είσαι 'επαναστάτης' με τον κλασικό τα τελευταία χρόνια τρόπο... παρά μ'αυτόν που μας προτείνετε εσείς κύριε στωικέ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ buho

    Ακριβώς αυτό λέω και θα συμμετείχα ευχαρίστως σε μια τέτοια μαζικοατομική επανάσταση.

    Υ.Γ. Συγχαρητήρια για την 9χρονη εφαρμογή της επανάστασης.
    Το πιστοποιητικό επαναστατικότητας, θα σας αποσταλεί μέσω e-mail εντός 10 ημερών. Για να ισχύσει, παρακαλείστε να επιβεβαιώσετε, με δημόσια και καταγεγραμμένη ρίψη μολότοφ, στην πρώτη δυνατή ευκαιρία.
    Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ savroula

    Δυστυχώς στην Ελλάδα του ΣΗΜΕΡΑ, αυτός ο τρόπος ζωής είναι πραγματική επανάσταση. Τα ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ δεν είναι μόνο πολιτικά ή στρατιωτικά, υπάρχουν και τα κοινωνικά και δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες οι περισσότεροι Έλληνες είναι "καθεστωτικοί". Είναι λογικό λοιπόν ένας άνθρωπος που ζει με τις παραπάνω αρχές να θεωρείται "επαναστάτης".
    Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα βέβαια, ο ίδιος θα ήταν απλά άλλος ένας συνεπής πολίτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή