Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

περιφερειακός Θεσσαλονίκης: δωρεάν μαθήματα Κ.Ο.Κ.

(αρχική ανάρτηση... 19/10/2009)

Σάββατο... συννεφιά...
Οδηγώ αμέριμνα, στο θαύμα αυτό της μηχανικής και της οδοποιίας, τον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης. Λίγο μετά την έξοδο του Επταπυργίου πηγαίνοντας δυτικά, υπάρχει μία πολύ χρήσιμη, μεγάλη οθόνη που πληροφορεί τους οδηγούς για τυχόν προβλήματα στην κυκλοφορία του δρόμου... ή τουλάχιστον έτσι πίστευα. Περνώντας κάτω από την οθόνη βλέπω πάνω σ' αυτή, το σήμα του ορίου ταχύτητας (90km/h) και το εξής κείμενο:
" ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΟ ΦΛΑΣ ΟΤΑΝ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΛΩΡΙΔΑ "
!!!!!!!
Μου πήρε λίγη ώρα μέχρι να το κατανοήσω και μετά με πιάσανε τα γέλια (όχι και πολύ ασφαλές όταν οδηγάς). Σκέφτηκα αμέσως τις άλλες πιθανές ανακοινώσεις στις ίδιες οθόνες.....
"ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΠ, ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ"
"ΑΝΑΨΤΕ ΤΑ ΦΩΤΑ ΟΤΑΝ ΝΥΧΤΩΣΕΙ"
"ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕΤΕ, ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΡΕΝΟ"
Έχοντας φτάσει πλέον στον προορισμό μου, αναλογίστηκα την κωμικοτραγικότητα της όλης κατάστασης.
Στους ελληνικούς δρόμους, έχει φτάσει πλέον να θεωρείται άξιο αναφοράς το αυτονόητο. Είναι τέτοια η απαξίωση, η καταπάτηση και πολλές φορές η άγνοια των κανονισμών οδηγικής συμπεριφοράς, που οι αρχές αναγκάζονται να τους παρουσιάσουν σαν κάτι το αξιοσημείωτο, μπας και τους χρησιμοποιήσει κάποιος από τους εν δυνάμει δολοφόνους των ελληνικών δρόμων.
Οι Έλληνες οδηγοί, σε μεγάλο ποσοστό θεωρούν ότι εξαντλούν το χρέος τους προς το νομοθέτη, φορώντας τη ζώνη ασφαλείας (κάποιοι ίσως να απαιτούν και έπαινο). Ο δρόμος είναι το δικό τους τσιφλίκι και όλοι ξέρουμε τι γίνεται όταν μπλέκονται τα τσιφλίκια μεταξύ τους. Η οδήγηση, έχει μετατραπεί από μέσο διευκόλυνσης της ζωής μας, σε μέσο εκτόνωσης ή αυτοεπιβεβαίωσης για τους περισσότερους.
Για εμάς τους υπόλοιπους, έχει μετατραπεί σε στίβο μάχης. Φτάνοντας στον προορισμό μου κάθε φορά, χωρίς απρόοπτα, νιώθω βαθιά ευγνώμων προς την τύχη που με προστάτεψε. Έτσι είναι δυστυχώς γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα του καπνίσει του άλλου να " αλλάξει λωρίδα χωρίς φλάς " ή να προσπεράσει χωρίς ορατότητα.
Δεν γνωρίζω με ποιο ακριβώς σκεπτικό εμφανίστηκε η ανακοίνωση αυτή στον περιφερειακό, αλλά προτείνω ανεπιφύλακτα τη δημιουργία σειράς μαθημάτων του Κ.Ο.Κ. μέσω των οθονών πληροφόρησης που διαθέτει. Άλλωστε τόσο συχνά που μπλοκάρει και με τις ταχύτητες σε ώρες αιχμής να αγγίζουν το 0, είναι πολύ πιθανό τα μαθήματα να γίνουν και ταχύρρυθμα! Τότε ίσως αξιοποιηθεί ένα από τα πιο κακότεχνα σημεία της πόλης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου