Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

απαγορεύεται το κάπνισμα ; .....ναι καλά!

(αρχική ανάρτηση... 30/10/2009)



Λοιπόν... αν υπάρχει ένας νόμος τον οποίο οι Έλληνες έχουν κανονικά γραμμένο είναι αυτός της απαγόρευσης του καπνίσματος. Το τελευταίο διάστημα ειδικά η κατάσταση είναι στα επίπεδα προ της εφαρμογής (...χαχα ωραίο ακούστηκε αυτό) του νόμου, με πιθανότερη αιτία το ότι μάλλον ως τώρα οι φίλοι μας οι καπνιστές και οι ιδιοκτήτες, το έπαιζαν άνετοι και δεκτικοί λόγω του καλού καιρού. Έβλεπες κάπου κάπου και κάποιο μαγαζί που εφάρμοζε το μη κάπνισμα στον εσωτερικό του χώρο. Φυσικό, αφού όλοι κάθονταν έξω.
Τώρα όμως που ...έσφιξαν τα κρύα και ο junkie δεν την παλεύει μες στ' αγιάζι, άρχισαν τα όργανα για εμάς τους "άλλους". Όλοι μέσα λοιπόν και ποιος τον χέζει τον νόμο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εμπειρία ενός φίλου σε γνωστή μπυραρία της πόλης, όπου και πήγε με την έγκυο πλέον γυναίκα του, νομίζοντας ( ο αφελής) ότι θα βρει ένα άκαπνο περιβάλλον ,όπως το καλοκαίρι. Όπως σωστά φαντάζεστε αυτό ήταν απλά ευσεβής πόθος, αφού οι πελάτες, που κανονικά μπορούν να καπνίζουν μόνο στο χώρο του μπαρ, κάπνιζαν και στα τραπέζια και μάλιστα δίπλα στην έγκυο γυναίκα! Σε μια πολύ ευγενική παρατήρηση του φίλου μου στην υπάλληλο, για την κατάσταση που επικρατούσε, η απάντηση που έλαβε ήταν... " Ε τι να κάνουμε, να τους διώξουμε;"... και κάπως έτσι τελείωσε το παραμύθι. Τα παιδιά έμειναν μόνο 40 λεπτά ήπιαν 1 μπύρα και έφυγαν.
Όλοι αυτοί οι ψευτόμαγκες καπνιστές που μιλάνε για φασισμό και περιορισμό ελευθεριών, ας απαντήσουν τώρα στο ζευγάρι αυτό, για το πόσο μη φασιστικό είναι αυτό που βίωσαν και ποιες επιλογές έχουν τώρα που χειμώνιασε.
Έχοντας ζυγίσει προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά, οι ιδιοκτήτες προτιμούν να διώξουν τους λίγους ομολογουμένως αδιάλλακτους μη καπνιστές, από το να χάσουν τους πολλούς επίσης αδιάλλακτους καπνιστές. Για να μην ξεχνιόμαστε όμως, η όλη κατάσταση είναι ένας φαύλος κύκλος μεταξύ κοινωνικής αναλγησίας των καπνιστών, μη εφαρμογής νόμων από κράτος και επιχειρήσεις, και πάνω απ' όλα ανύπαρκτης παιδείας σε θέματα σεβασμού του κοινωνικού συνόλου. Δεν βάζω όλους τους καπνιστές στο ίδιο τσουβάλι, αλλά δυστυχώς το μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον στο να βελτιωθεί η κατάσταση στους χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας, σκεπτόμενοι μόνο τη βόλεψή τους.
Πιθανές λύσεις:
Η δια νόμου μαζική λοβοτομή καπνιστών (προσεκτική αφαίρεση δηλαδή των τμημάτων εθισμού και ...καφρίλας, του εγκεφάλου τους) και στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, η δημόσια εκτέλεση σε θάλαμο αερίων (όπου το θανατηφόρο αέριο είναι καπνός από τσιγάρο, κάτι σαν τον θρυλικό υπόγειο "ΠΑΠΑΓΑΛΟ" των φοιτητικών μας χρόνων).
Η γκετοποίηση των δύο αντιμαχόμενων πλευρών σε συγκεκριμένα μαγαζιά των πόλεων.
Η χρήση στολών με παροχή οξυγόνου ( κάτι σαν αστροναύτες ) για τους μη καπνιστές, και αντίστοιχα στολών με παροχή καπνού για τους καπνιστές, με απώτερο σκοπό την ειρηνική συνύπαρξη των δυο πλευρών.
Μέχρι όμως να νομοθετηθούν αυτά θα πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε, όπως και σε πολλές άλλες καταστάσεις, με την αδιαλλαξία κάποιων και την ανοχή κάποιων άλλων...
Ως τότε ...ειρήνη ημίν!